Publikum siger …

“takker for den fineste aften, hvor alt gik op i en højere enhed!”
“absolut forfriskenede at få Carmen serveret som en operafortælling”
“En fin oplevelse med god musik, smukke billeder og en glimrende fortæller”
“det var en dejlig aften”

En dramatisk live-fortælling om kærlighed, jalousi og begær med musik fra Bizets populære opera Carmen.

Vi befinder os i den spanske by Cordoba, hvor en navnløs fortæller leder efter en kvinde, der har besat hans tanker. Hans søgen fører ham til byens fængsel, hvor forbryderen Don José afventer sin henrettelse. I løbet af hans besøg udrulles en kærlighedshistorie – en historie på liv og død om begær, afsavn og rasende jalousi – en historie, hvor den navnløse fortæller også selv spiller en rolle.

Illustration til CARMENCITA af billedkunstner Anne Marie Johansen

CARMENCITA låner sit stof fra Bizets berømte opera Carmen – og fra romanen bag af Prosper Mérimée – og Bizets stærke, billedskabende musik ligger som et lydtæppe under fortællingen. Men fortællingen er ikke en genfortælling af operahandlingen, den følger sit eget spor. Og udover at lade publikum få et indblik i et dramatisk kærlighedsdrama tilbyder den et perspektiv på det at finde sig til rette som menneske i en verden, hvor virkelighed og drømme ikke altid følges ad.

Den anerkendte billedkunstner og illustrator Anne Marie Johansen har sideløbende med, at operafortællingen er blevet til, skabt en serie farveillustrationer. Som en direkte eller indirekte visuel kommentar smelter de sammen med musikken og fortællingen og danner en unik kunstnerisk helhedsoplevelse.

Bizet og Carmen

Da Carmen havde premiere i Paris i 1875, blev den en bragende fiasko. Forud var gået et langt og turbulent prøveforløb – musikere og kor modarbejdede Bizet og sagde, at operaen var uspillelig, hovedrolleindehaveren sagde op, fordi hun ikke kunne se sig selv i den kontroversielle, erotiske Carmen, og teaterchefen advarede ligefrem publikum mod at komme af frygt for skandale.

Bizet havde set Carmen som sin mulighed for endelig at sikre sin position som operakomponist, men han døde syg og deprimeret kort efter premieren. Han nåede aldrig at opleve, hvordan fiaskoen forvandledes til succes. Takket være komponistens geniale, iørefaldende musik og begavede behandling af Mérimées kontroversielle historie fandt Carmen snart vej til toppen af operarepertoiret. Og her har den ligget siden.


Information

CARMENCITA fortælles live med musik fra Bizets Carmen og de originale illustrationer projekteret op som baggrund.

Fortæller: Søren Schelling
Illustrator: Anne Marie Johansen
Musik: Georges Bizet
Idé og produktion: Søren Schelling

Varighed: ca. 75 minutter (fortælles uden pause).

Hent printklar info om CARMENCITA (pdf)

Se mere om de praktiske forhold vedrørende afviklingen af operafortællingerne.


Bogudgave

Operafortællingerne findes også i smukke, indbundne bogversioner med Anne Marie Johansens illustrationer. Desuden som illustrerede e-bøger og som lydbøger, indlæst af forfatteren.

Bog: Carmencita

En kærlighedshistorie om begær, jalousi og afsavn og om at finde sig til rette som menneske i en verden, hvor virkelighed og drømme ikke altid følges ad.

Læs mere …


Se også

Mine øvrige operafortællinger

| Udgivelser | Performance | Koncertforedrag |