En intens og dramatisk operafortælling, der udfordrer grænserne mellem teater og blodig virkelighed.

Ruggiero Leoncavallos lille operaperle I pagliacci er den dramatiske historie om Canio, der kommer til landsbyen med sin teatertrup, og kort før de skal på scenen, griber sin kone i at have en affære, og som trods sin vrede og sorg må trække i klovnedragten og spille sin rolle. Begivenhederne på scenen har en påfaldende lighed med dem uden for scenen, og først for sent går det op for publikum, at det de ser, ikke længere er teater, men blodig virkelighed.

Operafortællingen lægger sig umiddelbart op ad operaens handling, men ikke alt er som det ser ud til i denne frie kunstneriske bearbejdning. Virkelighed, fortælling og teater vikler sig ind i hinanden og tvinger publikum i salen til selv at forsøge at finde ud af, hvad der er op og ned. Udtrykkes forstærkes af en række farve og sort-hvid illustrationer, skabt specielt til operafortællingen af billedkunstneren Anne Marie Johansen.

Illustration til BAJADS af billekunstner Anne Marie Johansen

I skyggen af Puccini

Selvom Leoncavallo stort set kun forbindes med operaen I pagliacci, så har han også skrevet andre. Blandt andet har han skrevet en La bohème over Henri Murgers roman Scener fra et bohemeliv – altså samme forlæg som Puccini brugte til sin berømte opera af samme navn.

Faktisk var det Leoncavallo, der satte Puccini på sporet af stoffet. Men da Puccini dengang ikke virkede interesseret, valgte han selv at skrive den. Da de to komponistkollegaer mødtes ved en senere lejlighed erfarede Leoncavallo imidlertid, at Puccini alligevel var gået i gang med sin bohème. Nu gjaldt det om at komme først, og det kapløb vandt Puccini. Til Leoncavallos ærgrelse var hans ellers fremragende La bohème for altid henvist til en plads i skyggen.


Information

BAJADS fortælles live med musik fra Leoncavallos I pagliacci og de originale illustrationer projekteret op som baggrund.

Fortæller: Søren Schelling
Illustrator: Anne Marie Johansen
Musik: Ruggiero Leoncavallo
Idé og produktion: Søren Schelling

Varighed: ca. 70 minutter (fortælles uden pause).

Hent printklar info om BAJADS (pdf)

Se mere om de praktiske forhold vedrørende afviklingen af operafortællingerne.


Bogudgave

Operafortællingerne findes også i smukke, indbundne bogversioner med Anne Marie Johansens illustrationer. Desuden som illustrerede e-bøger og som lydbøger, indlæst af forfatteren.

Bog: Bajads

Et intenst drama om livet i en omrejsende teatertrup. Tæppet går op for en fortælling hvor såvel skuespillere som publikum må komme i tvivl. Hvad er virkelighed? Og hvad er teater?

Læs mere …


Se også

Mine øvrige operafortællinger

| Udgivelser | Performance | Koncertforedrag |