Da jeg i foråret 2013 stillede mig op foran et publikum og fortalte eventyret om Prins Tamino, Prinsesse Pamina, Nattens Dronning og den muntre fuglefænger Papageno – nogenlunde som det kendes fra Mozarts berømte opera Tryllefløjten – var det mest af alt en nødløsning, fordi jeg ikke havde haft tid til at forberede et rigtigt foredrag. Jeg forestillede mig ikke at det skulle være startskuddet til et helt nyt kunstnerisk format, der kombinerer litteratur, fortælling, opera og billedkunst, og at jeg få år senere skulle have hele fire “operafortællinger” på repertoiret, fire bogudgivelser bag mig (foruden fire lydbøger og fem e-bøger), og et frugtbart samarbejde med en dygtig billedkunstner.

Med udgangspunkt i mine fire operafortællinger tager jeg tilhørerne med ind i operaens verden til de operaer, der ligger bag – til Mozarts fantastiske operaeventyr Tryllefløjten, som i årtier har grebet både børn og voksne, til Puccinis vidunderlige tåreperser La bohème, til Bizets forførende Carmen, som alle i dag kan synge med på, men som blev en dundrende fiasko, da den havde premiere i Paris i 1875, og til Leoncavallos Bajadser, hvor virkeligheden på og uden for teaterscenen på dramatisk vis fletter sig ind i hinanden.

Hør også om arbejdet med at transformere de kendte værker til nye fortællinger, nye kunstneriske udtryk, hvor litteratur, fortælling, musik og billedkunst går op i en højere enhed – et arbejde, der udspringer af den glødende passion for opera, der ramte mig allerede som barn, og som har holdt sig varm lige siden – og om processen med at forvandle manuskriptet til en færdig bog, illustreret og indbundet, en illustreret e-bogsudgave og en professionel lydbog, alt sammen udgivet på eget forlag.

Undervejs vil jeg læse uddrag fra mine bøger og synge nogle af de populære operaarier, der hører til operaerne.


Information

Arrangementet egner sig godt på biblioteker, højskoler, efterskoler eller andre steder, der opererer i feltet mellem litteratur- og musikformidling og performance. Det henvender sig til alle, og man behøver hverken at kende til opera eller til operafortællingerne for at få noget ud af det.

Varigheden kan tilpasses den tid, der er til rådighed, og fokus kan lægges der, hvor det er mest relevant i sammenhængen. Kontakt mig, og får en snak om, hvad der giver mest mening hos jer.


Medvirkende: Søren Schelling, sanger, musiker og fortæller

Varighed: 30 – 90 minutter alt efter sammenhængen.


Se også

| Operafortælling | En tur i operaen | Operaøjeblikke |