Fynsk maskebal

I aften har Den Fynske Opera præmiere på Maskarade. Carl Nielsen og Vilhelm Andersens udødelige opera inspireret af Holbergs komedie fra 1724 er et sikkert bud, når man skal lokke publikum op af den magelige sofa og ind i teatersalens mystiske mørke. I hvert fald melder operaen om flere af de i alt 9 forestillinger, at de er udsolgt eller næsten udsolgt.

Den Fynske Opera: Maskarade 2017

Foto: Skovdal Nordic

Der er gjort meget ud af, at publikum oplever en festlig, farverig opsætning. Kompagniet betoner selv, at der er tale om en ”klassisk opsætning”, men med et ”nutidigt twist”. Du kan altså trygt tage med til Maskarade, der er vist ikke for alvor fare for at blive præsenteret for en af de der mærkelige, moderne fortolkninger… Lad os håbe Christian Steffensen, der har instrueret forestillingen, rent kunstnerisk har noget på hjerte alligevel.

Og der er nok at tage fat på. For selvom værket er en komedie, berører den alvorlige samfundsemner som arrangerede ægteskaber, klasseskel og forholdet mellem gamle og nye tanker og normer.

I en tid med økonomisk smalhals i operaverden (det har der vist i øvrigt altid været, hvis man ser bort fra genrens barndom, hvor hertuger og rige købmænd i Venedig og Firenze og Solkongen selv på sit Versaille-slot konkurrerede om, hvem der kunne bruge flest penge på sine operaforestillinger) er det overalt nødvendigt at tænke i alternative baner. I Odense har man valgt at stryge en af de tunge poster og erstatte symfoniorkesteret med to flygler trakteret af hhv. Martin Åkerwall og Per Salo.

Den Fynske Opera: Maskarade 2017

Foto: Skovdal Nordic

Også i forhold til de 29 sangere på scenen har man fundet en billig løsning. Operaen har nemlig indgået et samarbejde med Syddansk Musikkonservatorium, hvis sangstuderende her får mulighed for at prøve deres fag på virkelighedens præmisser, side om side med garvede professionelle kræfter (en win-win, som det hedder på dansk). Også elever fra Den Kongelige Balletskole medvirker i forestillingen.

Så med denne udgiftsminimerede udgave af den suverænt mest populære danske opera og i øvrigt med en billetpris på rørende 180 kr. bør det være muligt for Den Fynske Opera at få økonomisk oprejsning.

Der er i hvert fald lagt op til et festligt maskebal i Odense.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *